Vorig jaar maakten we een weekendje weg naar Rotterdam. Omdat ik op het platteland woonde, was het een geweldige verfrissing om plotseling in een drukte van moderne architectuur, mensen en boten van alle dimensies te zijn. We keken vooral uit naar ons verblijf in Hotel New York gelegen aan de Wilhelminapier op de Kop van Zuid vlakbij de bekende Erasmusbrug. Het was een heerlijk lenteweekend, begin mei. De lucht was fris, nog een beetje fris maar warm in de zon. Er was een speciaal licht dat gebruikelijk is aan de kust in Nederland. Ik vond het geweldig en heb veel foto’s gemaakt! En dus schreef ik dit artikel over onze lenteweekendtrip naar Rotterdam waar we logeerden in het bijzondere en iconische hotel New York.
Hotel New York is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Holland-Amerika Lijn, op de Kop van Zuid. Het pand is in 1901 gebouwd in Jugendstil-stijl door de architecten J. Muller en Droogleever Fortuin. Vanaf 1993 kreeg het een nieuw leven als hotel. Het interieur van het hotel is spectaculair en kan je echt onderdompelen in tijden waarin duizenden migranten van hieruit vertrokken op reis om hun nieuwe leven in Amerika te beginnen.
We kregen een ruime kamer met uitzicht op het water, wat vooral onze toen 2-jarige dochter betoverde die dol was op het observeren van de boten. Vanwege coronaregels in die tijd hebben we diner en ontbijt op onze kamers bij vrienden achter de deur geserveerd. Het eten was uitstekend en we genoten ervan met een romantische zonsondergang boven het water! Het is geen verrassing dat een verblijf hier een hoogtepunt was van onze reis naar Rotterdam.
In Rotterdam is er een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer, inclusief waterwegen. Vlak voor het hotel is een halte van de watertaxi (Wilhelminapier). Dus namen we er een om er het dichtst bij te komen park (Het Park) aan de andere kant van de Maas wat absoluut betoverend was in deze tijd van het jaar! We wandelden daar tussen het jonge groen en de bloeiende bomen, jaagden op duiven en eenden, en lunchten in een mooie plaats genaamd parket midden in het park, genietend van de eerste warme zonnestralen van het jaar.
We verlieten het park en liepen bewonderend langs de Maas enkele opmerkelijke stukken moderne architectuur staande op het eiland gemaakt door grote namen als Renzo Piano, Sir Norman Foster of Rem Koolhaas van OMA Architects. We passeerden wat kleine haventjes waar Steven en Adeline graag alle verschillende soorten boten zagen.
Net voordat we bij onze laatste stop aankwamen, passeerden we de witte Huis (Witte Huis) wat vroeger de eerste hoogbouw van Europa was (gebouwd in 1898 in Art Nouveau-stijl), nu herkenbaar aan de grote Calex-commercial op het dak. Slechts een paar stappen verder zijn de Kubuswoningen (kubuswoningen) ontworpen door architect Piet Blom. Dit is een interessant concept dat een dorp in een stad voorstelt, waar elk huis een boom is en samen een bos vormen.
Op de terugweg naar het hotel liepen we over de Erasmusbrug (Erasmusbrug) verbindt het zuidelijke deel met het noordelijke deel van de stad, gebouwd over de rivier de Maas. Het is het belangrijkste herkenningspunt van Rotterdam en als je er niet overheen loopt, is het net alsof je niet in Rotterdam bent! De brug is ontworpen door Ben van Berkel en er is een aantal jaren aan gebouwd, hij werd in 1996 ingehuldigd. Hoewel de brug consequent is versterkt, voel je hem nog steeds bewegen bij harde wind.
Vlakbij het hotel op de Kop van Zuid ontdekten we Foodhallen waar je eten uit verschillende keukens kunt proeven, en Nederlands Fotomuseum die de volgende keer dat we in Rotterdam zijn op onze lijst staat! En ook de beroemde Markthaleen paradijs voor fijnproevers maar ook een appartementencomplex dat zelf een kunstwerk is.
Toen onze reis naar Rotterdam ten einde liep, genoten we voor vertrek van een prachtige rode weerspiegeling van de zonsondergang op de moderne gebouwen. Hieronder staan veel foto’s die we tijdens de reis hebben gemaakt, zodat je nu samen met ons kunt genieten van een klein stukje Rotterdam! 🙂